• Solarni sistemi za grijanje i toplu vodu
  • Efikasna rješenja za solarne sisteme
  • Obnovljivi izvori energije

Korisni savjeti

Donosimo Vam odgovore na najčešća pitanja o solarnim kolektorima i solarnim sistemima. Ukoliko imate dodatnih pitanja vezanih uz solarne kolektore, Solar Smile Sisteme i njihovu instalaciju slobodno nas kontaktirajte.

Naši stručnjaci Vam stoje na raspolaganju i pružiti će Vam tražene informacije u najkraćem mogućem roku.

Kako odabrati solarni sistem?
Kako je solarni sistem vrlo složeni sistem s obzirom na građevinske i instalaterske radove, naše stručno osoblje izlazi na pregled objekta i nakon toga dajemo kupcima optimalno rješenje koje će dugoročno i ekonomično zadovoljiti potrebe klijenta. Samo optimalno rješenje kojemu su sve komponente optimirane i maksimalno usklađene jamči kupcu siguran, kvalitetan i isplativ sistem grijanja.

Da li odabrati ravni pločasti ili cijevni vakumski solarni kolektor?
Krivulja efikasnosti vakumskih kolektora manje je strma nego kod pločastih kolektora, što znači da vakumski postižu bolju efikasnost u zimskim mjesecima, dok u doba ljeta omogućuju postizanje viših temperatura. Efikasnost kolektora je definirana omjerom korisne topline prikupljene kolektorom i intenziteta upadnog Sunčevog zračenjana plohu kolektora, te stoga naši vakumski kolektori imaju vrlo dobru krivulju efikasnosti rada te daju korisniku sigurnost, bezbrižnost i ekonomičnost.

Da li postoji razlika između solarnih sistema sa spremnikom na krovu i spremnikom u kotlovnici?
Solarni sistemi sa spremnikom na krovu su jeftiniji jer ne koriste pumpu i automatiku, pa su pogodni za manje potrebe potrošne tople vode preko ljetnih mjeseci, zato ovakve sisteme sa spremnikom na krovu preferiramo za vikend kuće ili sezonske objekte, a nosivost krova mora u tom slučaju biti puno veća. Mi preferiramo i savjetujemo kupce za solarne sisteme koji imaju spremnik u kotlovnici ili podrumu radi veće funkcionalnosti i veće iskoristivosti Sunčeve energije.

Koliko kolektora treba za objekt?
Solarni sistemi proračunavaju se na osnovi potrošnje tople vode, a ne prema veličini objekta. Također treba imati podatke o broju osoba koje borave u objektu, te se uzima prosjek potrošnje od 50 litara po osobi u kućanstvu, a nakon toga volumen spremnika i broj kolektora.

Koliko je isplativ solarni sistem?
Optimalno rješenje koje je kreirano prema stvarnim potrebama potrošača, kao i stručno izvedena instalacija jamči da će se investicija u cjelosti povratiti kupcima od 3 do 5 godina na području morskih regija i od 5 do 7 godina na kontinentalnom području uz državni poticaj i odbitak od poreza na dohodak.

Kakvo je održavanje solarnih sistema?
U pravilu solarni sistemi ne zahtjevaju često i skupo održavanje. Preporuka je svakih 2 do 3 godine izvršiti kontrolu cjelokupnog sistema.

Koliki je vijek trajanja solarnih sistema?
Iako pouzdanih podataka nema, sadašnji pokazatelji naših sistema imaju vijek trajanja preko 20 godina.

Da li se solarni sistemi koriste i preko zimskih mjeseci?
Svakako je naša preporuka da solarni sistemi uvijek budu u funkciji bez obzira na godišnje doba, ukoliko odgovaraju za apsorbiranje sunčeve energije i u zimskim mjesecima.

Da li solarni sistemi rade noću i/ili kada je oblačno?
Solarni kolektor i ne mogu apsorbirati energiju Sunca noću jer nema Sunca, dok za oblačnih dana kada nam Sunce nije vidljivo kolektori apsorbiraju Sunčevo zračenje ali u malim količinama koje nisu dostatne za zagrijavanje potrošne vode.

Pogledajte prezentaciju SOLAR SMILE solarnih sistema kroz prezentaciju djelatnosti tvrtke Jadran OIE Jadran OIE je generalni zastupnik tvrtke Vau Thermotech za područje RH

Proizvod (kom: ) je dodan u izračun.