• Solarni sistemi za grijanje i toplu vodu
 • Efikasna rješenja za solarne sisteme
 • Obnovljivi izvori energije

Karakteristike cijevnih vakumskih kolektora

Karakteristike i princip funkcioniranja cijevnih vakumskih kolektora

 • solarni kolektori imaju vakumirane cijevi, čime su im toplinski gubici prema okolini svedeni na minimum
 • omogućuju korištenje solarne energije tijekom cijele godine, imaju odličnu toplinsku izolaciju te su funkcionalni čak i u slučaju nepovoljnih vremenskih uvjeta poput privremene kiše i visoke oblačnosti
 • u odnosu na ravne pločaste kolektore kvalitetnije apsorbiraju difuziono zračenje sunca te su efikasniji za 35-55%
 • mogu se montirati na potpuno ravnim ili okomitim površinama (fasada) zahvaljujući okretnim cijevima

Mogućnosti primjene cijevnih vakumskih kolektora

Princip funkcioniranja cijevnih vakumskih kolektoraPrincip funkcioniranja cijevnih vakumskih kolektora

Solarni sustav sa cijevnim vakumskim kolektorima predstavlja učinkovit i pouzdan način proizvodnje toplinske energije za:

 1. pripremu potrošne tople vode
 2. dogrijavanje u sustavima grijanja

Toplina, koju proizvedu cijevni vakumski kolektori, može se akumulirati i do nekoliko dana u spremniku. Za vrijeme nepovoljnih vremenskih uvjeta (oblaci,kiša,magla) te hladnijem razdoblju godine, energiju je potrebno osigurati iz dodatnih izvora kao što su:

 • električna energija
 • biomasa
 • plin

1 m2 solarni H KOLEKTORA = 800 W TOPLINSKE SNAGE

Priprema potrošne tople vode

Priprema potrošne tople vode / Dogrijavanje u sustavima grijanjaPriprema potrošne tople vode / Dogrijavanje u sustavima grijanja

Solarne sustave sa cijevnim vakumskim kolektorima moguće je koristiti za pripremu potrošne tople vode za opskrbljivanje kupaonice i kuhinje tijekom svih 365 dana u godini.

Solarni sustavi se u 80% slučajeva koriste u svrhe pripreme potrošne tople vode, zbog kontinuirane potrošnje tople vode kroz cijelu godinu i relativno niske tražene temperature (50°-60°C).

U ljetnim mjesecima solarni sustavi samostalno pripremaju potrošnu toplu vodu. Zavrijeme oblačnog ili kišnog razdoblja potrebna je dodatna pomoć kotla, električnog grijača ili sl.

Dogrijavanje u sustavima grijanja

Solarni sustav i sa cijevnim vakumskim kolektorima mogu služiti i za dogrijavanje vode koja se koristi za zagrijavanje prostora usistemu centralnog grijanja.

Usporedba učinkovitosti cijevnih vakumskih kolektora sa ravnim pločastim kolektorima na godišnjoj raziniUsporedba učinkovitosti cijevnih vakumskih kolektora sa ravnim pločastim kolektorima na godišnjoj razini

Na taj način solarni sustav i predstavljaju ekonomičnu i efikasnu podršku grijanju pogotovo u proljeće i jesen, te u sunčanim intervalima tijekom cijele kalendarske godine.

Mogućnosti uštede primjenom cijevnih vakumskih kolektora

Instaliranjem solarnih sustava sa cijevnim vakumskim kolektorima moguće je ostvariti znatne uštede na godišnjoj bazi na kontinentu, te pogotovo na morskim regijama:

 • 40-60% energije z apripremu potrošne tople vode do 30% energenata korištenih za sustav grijanja
 • Mogućnosti uštede primjenom cijevnih vakumskih kolektora
 • ulaganje u opremu i ugradnju solarne opreme smatra se dijelom osobnog odbitka za investicijsko održavanje, te se prijavljuje u godišnjoj poreznoj prijavi kao porezni odbitak

Mogućnost povrata dijela investicije od državne potpore za ugradnju solarnih sustava koje potiču regionalne agencije za obnovljive izvore energije

Potreban nagib i orijentacija solarnih kolektora

Usporedba učinkovitosti cijevnih vakumskih kolektora sa ravnim pločastim kolektorima u zimskim mjesecimaUsporedba učinkovitosti cijevnih vakumskih kolektora sa ravnim pločastim kolektorima u zimskim mjesecima

Nagib solarnih kolektora u odnosu na horizontalnu površinu trebao bi biti jednak kutu zemljopisne širine mjesta, što je za Hrvatsku 40°-45°.

Da bi solarni kolektori apsorbirali više Sunčeve energije zimi, njihov nagib trebao bi iznositi 50°-60°. Ukoliko je potrebno više Sunčeve energije ljeti, nagib kolektora trebao bi iznositi 25°-35°.

Idealna orijentacija solarnih kolektora je usmjeru juga.

Ukoliko se postave u smjeru jugoistoka, solarni kolektori će apsorbirati više energije tijekom jutra, dok će u smjeru jugozapada apsorbirati više energije tijekom poslijepodneva.

 

Pogledajte prezentaciju SOLAR SMILE solarnih sistema kroz prezentaciju djelatnosti tvrtke Jadran OIE Jadran OIE je generalni zastupnik tvrtke Vau Thermotech za područje RH

Proizvod (kom: ) je dodan u izračun.