• Solarni sistemi za grijanje i toplu vodu
  • Efikasna rješenja za solarne sisteme
  • Obnovljivi izvori energije

Solarni sistem u službi dogrijavanja u sustavu grijanja

Osim za pripremu potrošne tople vode, solarni sistemi se u kućanstvu koriste i za dogrijavanje u sustavima grijanja. Zbog dostatne količine Sunčeve energije, dogrijavanje solarnim sistemima najkorisnije je u proljetnim i jesenskim mjesecima kad je moguće ostvariti uštede od čak 30% na energentima koji se upotrebljavaju u sustavu grijanja.

Solarni sistemi se upotrebljavaju za dogrijavanje u sustavima grijanja, budući da u hladnim zimskim mjesecima solarni kolektori ne dobivaju dovoljno Sunčevog zračenja da bi solarni sistem mogao samostalno grijati stambeni objekt. Zato su solarni sistemi podrška sustavu grijanja, jer kada je potrebno grijati stambeni prostor u prijelaznim periodima i zimi za vrijeme toplijih dana, solarni sustav može doprinijeti uštedi fosilnih energenata i električne energije.

Kako bi se najbolje iskoristila Sunčeva energija pri dogrijavanju u sustavima grijanja, minimizirali gubici toplinske energije te ujedno ostvarile i znatno veće uštede, od velike je važnosti dobra i kvalitetna izolacija stambenog objekta.

Kada se solarni sistem koristi kao podrška sustavu grijanja, potrebno je najmanje 2,5m2 kolektorske površine po članu kućanstva, te se preporuča veličina solarnog spremnika koja može zapremiti između 70 i 100 litara po m2 kolektorske površina. Na primjer, solarni sistem za četveročlanu obitelj koji osim za pripremu potrošne tople vode služi i za dogrijavanje u sustavu grijanja, trebao bi sadržavati sljedeće komponente: pet vakumskih solarnih kolektora CVK-H ili CVK-U, apsorbirajuće površine 1,60 m2 svaki, solarni spremnik zapremnine 1000 litara te ostalu opremu koja uključuje solarnu regulaciju i pumpnu stanicu, ekspanzionu posudu i solarni medij.

Budući da su cijene energenata u stalnom porastu a Sunčeva je energija besplatna i stalno dostupna, ulaganje u ugradnju solarnog sistema dobra je i pametna odluka, budući da se ostvaruju znatne financijske uštede a ujedno se doprinosi i očuvanju prirode.

Naši stručnjaci Vam stoje na raspolaganju za sve upite i idejna rješenja, te će na Vaše specifične potrebe odgovoriti optimalnim i za Vas najpovoljnijim rješenjem.

Pogledajte prezentaciju SOLAR SMILE solarnih sistema kroz prezentaciju djelatnosti tvrtke Jadran OIE Jadran OIE je generalni zastupnik tvrtke Vau Thermotech za područje RH

Proizvod (kom: ) je dodan u izračun.