• Solarni sistemi za grijanje i toplu vodu
  • Efikasna rješenja za solarne sisteme
  • Obnovljivi izvori energije

Solarni sistem u službi pripreme potrošne tople vode

U kućanstvu se potrošna topla voda svakodnevno koristi u kupaonici i kuhinji. Koristeći solarni sistem tijekom cijele godine za pripremu potrošne tople vode ostvaruju se znatne uštede u kućnom budžetu, jer Sunčeva energija nije samo ekološki najčišća i najprihvatljivija, već je i besplatna.

Ukoliko je optimalno dimenzioniran, solarni sistem tijekom ljetnih mjeseci u potpunosti zadovoljava potrebe kućanstva za potrošnom toplom vodom. U proljetnim i jesenskim mjesecima solarni sistem zadovoljava otprilike 50-70% potreba za potrošnom toplom vodom, ovisno radi li se o kontinentalnom ili priobalnom području. Za vrijeme hladnih zimskih mjeseci solarni sistem zadovoljava tek 10-15% potreba za potrošnom toplom vodom te je tada potrebno uključiti pomoćni grijač kako bi količine potrošne tople vode bile dostatne za sve potrebe u kućanstvu.

Prosjek potrošnje tople vode u kućanstvu iznosi 50 litara po osobi. Za određivanje potrebnog solarnog sistema za pripremu potrošne tople vode potrebno je uzeti u obzir broj osoba koje borave u kućanstvu, jer potrebna kolektorska površina i veličina solarnog spremnika direktno ovise o broju članova kućanstva. Na primjer, kako bi se zadovoljile potrebe za potrošnom toplom vodom jedne četveročlane obitelji, potreban je solarni sistem s tri vakumska kolektora CVK-H ili CVK-U apsorbirajuće površine 1,60m2 svaki, solarnim spremnikom od najmanje 300 litara, te ostalom opremom solarnog sistema (solarnom regulacijom i pumpnom stanicom, ekspanzionom posudom, solarnim medijem te pomoćnim grijačem).

Da bi pripremljena potrošna topla voda što duže održala optimalnu toplinu, odnosno kako ne bi došlo do nepotrebnih gubitaka topline, vrlo je važno dobro izolirati solarni spremnik te sve priključke i cjevovode.

Zbog znatnih ušteda na potrošnji energenata poput loživog ulja, plina i električne energije, povrat investicije u optimalno dimenzionirani solarni sistem je relativno brz, te ovisno o lokaciji iznosi cca. 3-5 godina u priobalnom području i 5-7 godina u kontinentalnom području.

Osim dobrobiti za kućni budžet u obliku velikih ušteda, investicija u solarni sistem važna je i korisna kako za nas same tako i za okolinu koja nas okružuje. Naime, Sunčeva energija smatra se zelenom energijom jer ne zagađuje okoliš i zato ugradnjom solarnog sistema pridonosimo našem zdravlju i zdravlju prirode oko nas.

Pogledajte prezentaciju SOLAR SMILE solarnih sistema kroz prezentaciju djelatnosti tvrtke Jadran OIE Jadran OIE je generalni zastupnik tvrtke Vau Thermotech za područje RH

Proizvod (kom: ) je dodan u izračun.